Pankolio sėklos 1kg

Pankolio sėklos yra patrauklaus kvapo, saldaus skonio primenantis anyžius arba saldymedį. Pankolio sėklos yra naudojamos po valgio, kaip burnos gaiviklis (atvėsina burną ir kvėpavimą). Virtuvėje naudoja arbatoms (kūdikiams palengvina vidurių pūtimą, skatina moterims laktaciją, reguliuoja menstruacijų ciklą), šiek tiek pakepinus yra dedama į padažus, daržovių sriubas, ryžius, salotas, pyragus. Pankolio sėklos naudingos virškinimui, mažina vidurių putimą, gerina regėjimą.

Kilmės šalis: Indija. 

Svoris: 1.00 kg

Kaina: 59,39 Lt Į krepšelį

Istorija

Anot legendos, Prometėjas, iškėlęs į dangų ilgą pankolio stiebą, prisidegė juo nuo dievų saugomos ugnies ir padovanojo ją žmonėms. Ilgi pankolio stiebai laikyti šventais, esą jais didvyriai ir dievai atnešę žmonėms į žemę ugnį. Beje, šio augalo kvapas ir skonis anaiptol nei aštrus, nei deginantis kaip ugnis, priešingai, labai švelnus. Pankolių arbatos duodama mažiausiems mūsų planetos piliečiams, kad jų virškinimo traktas lengviau prisitaikytų prie jiems neįprasto maisto. Kūdikiai ją mielai geria. Medicinos tėvu vadinamas Hipokratas patardavo žindyvėms valgyti daugiau pankolių, skatinančių laktaciją. Šiuo patarimu iki šiol naudojamasi. Plinijus rašo, jog gyvatės ėdančios pankolius regėjimui pagerinti. Hildegard von Bingen apibūdina pankolį kaip žvalinančią priemonę. Ši žolelė spartinanti medžiagų ir kraujo apykaitą, naikinanti prakaito ir blogą burnos kvapą, išsklaidanti liūdesį, nemigą, apsauganti nuo slogos. Vieno seniausio gydomojo ir prieskoninio augalo kilmės šalis yra Viduržemio jūros regionas. Dabar pankolis paplitęs visame pasaulyje. Kaip ir anyžius, kmynas ir kalenda, jis priskiriamas skėtinių augalų šeimai. Auga vidutinio klimato juostoje. Kai 1418 metais portugalai atrado Madeiros salą, ją pavadino Funchal (vok. Fenchel – „pankolis"). Portugališkai pankolis – funcho. Mat saloje buvo jaučiamas stiprus pankolio kvapas. Kinijoje pankolių sėklos įeina į visame pasaulyje žinomą penkių prieskonių mišinį kartu su cinamonu, žvaigždanyžiu, pipirais ir gvazdikėliais. Indijoje po valgio dažnai duodama pakramtyti pankolio cukruje virškinimui pagerinti ir burnos kvapui atšviežinti. Vidužiemio jūros šalyse džiovinti pankolių stiebai naudojami kepimo krosnelėse vietoj malkų. Sebastianas Kneippas patardavo gerti pankolių arbatą nuo kosulio, plaučių ligų, astmos, nes ji lengvinanti atsikosėjimą. Ruošiant arbatą pankolių sėklos trinamos arba grūdamos (bet nespraginamos). Patiekalai gardinami pridėjus trintų bei maltų pankolių arba jų grūdelių. Keptuvėje be riebalų truputį paskrudinus sėklas, jų skonis pagerėja.

Informacijos šaltinis - Irene Dalichow "Prieskonių vaistinė" sveikatos ir džiaugsmo šaltinis, "Algarvė", 2007.

 
Pankolių arbata

Tai viena dažniausiai vartojamų arbatų, padedanti nuo įvairių negalavimų. Pankolių arbata geriama nuo menstruacinių negalavimų, kosulio ir peršalimo, virškinimo trakto sutrikimų ir vidurių pūtimo. 1–2 šaukšteliai grūstų pankolių sėklų, 1 puodelis užvirinto vandens, pagal skonį medaus. Pankolių sėklas užplikykite ir palikite 5 minutes pritraukti. Nukoškite ir pagal skonį pridėkite medaus. Kūdikiams ir mažiems vaikams ruošiama silpnesnė arbata: puodeliui arbatos užplikoma ½ šaukštelio pankolių sėklų. Prieskonių mišinys nuo vidurių pūtimo. Paimkite vienodą kiekį visų šių prieskonių grūdelių – anyžių, pankolių, kmynų ir sutrinkite grūstuvėje. Vienam puodeliui dedama po šaukštelį mišinio. Užplikytą mišinį palikite apie 10 minučių pritraukti. Paskui nukoškite ir gerkite mažais gurkšneliais. Jo duodama kūdikiams, kenčiantiems nuo žarnyno spazmų, ir žindyvėms (skatina laktaciją).

Informacijos šaltinis - Irene Dalichow "Prieskonių vaistinė" sveikatos ir džiaugsmo šaltinis, "Algarvė", 2007.